В момента няма нужда от две тарифи за тока, това заяви енергийният министър Росен Христов пред медиите. По думите му предложението е целяло да играе ролята на "консервативен буфер" в случай на рязък скок на цените на енергоносителите. 

Рано тази сутрин Министерството на енергетиката също обяви, че оттегля предложението за въвеждане на двойни тарифи на тока, защото това не се налага, предвид надеждната работа на електроенергийната ни система и поевтиняването на газа. Служебното правителство категорично няма да извежда битовите потребители на свободния пазар на електрическа енергия, казаха още от министерството.
Енергийното министерство: Не се налага въвеждане на двойни тарифи за тока

Всичко остава така, както е до момента. Нашето предложение подлежеше на обществено обсъждане и на обсъждане в парламента. То беше предвидено като буфер на цената на газа и тъй като няма спешен характер, решихме да не го внасяме. Избързахме с неговото обявяване, не очаквахме такава политизация на въпроса. А политизирането на темата не е в интерес на българските граждани и бизнес. Това не създава комфортна среда за обсъждане", каза министър Христов и допълни: "Стабилизирахме доставките на газ като цена и количества. Нашите мерки работят. Няма спешна нужда от мярката за две тарифи. Ако ситуацията се задържи, парното също няма да поскъпва и няма смисъл".

Той бе категоричен, че няма да има режим на тока през зимата и припомни, че България е третият най-голям износител на електричество в Европа.

„Искаме редовното правителство да няма кризисните проблеми, които ние наследихме от предишното правителство“, каза министър Христов.

Той призова да не се политизира и въпросът с диверсификацията на доставките на ядрено гориво и увери, че то ще бъде доставяно от нас след проверка на независими международни органи.

"Не само, че нямаме завой към Русия, но ние осигуряваме диверсификация", заяви служебният енергиен министър.

Минимум две компании ще участват в търга - "Фраматом" и "Уестингхаус". Те са компании със солидна репутация. Не допускаме в търга руски компании, подчерта Христов и призова за отговорен подход. "Стига вече глупости. Не трябва да се политизира ядрената сигурност. Отнесете се сериозно към въпроса", категоричен бе енергийният министър.