Министрите ни се държат като крепостни селяни според Слави Бинев
Министрите ни се държат като крепостни селяни според Слави Бинев / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николовa
Министрите ни се държат като крепостни селяни според Слави Бинев
52223
Министрите ни се държат като крепостни селяни според Слави Бинев
  • Министрите ни се държат като крепостни селяни според Слави Бинев

Евродепутатът Слави Бинев представи своето движение „Гражданско обединение за реална демокрация”. По думите на учредителите му проектът ГОРД е политически, непартиен клуб за изявени личности и организации. Основната цел на обединението е развиването и охраняването на демокрацията.

Според проф. Валери Стефанов, който е част от клуба, има сериозен проблем с демокрацията у нас. По думите му България е страна на едни от най-нещастните хора, а в същото време работи за щастието на кокошките. В сдружението участват още бившият шеф на НСО Румен Ралчев, спортният журналист Крум Савов, писателят Любен Дилов-син, както и бившият правосъден министър Антон Станков.

Учредителите на гражданското обединение не изключиха възможността ГОРД да прерасне в политическа партия.

Демокрацията в България в момента е лишено от съдържание понятие, а страната ни се превръща в държава от средноазиатски тип, заяви по време на представянето на проекта ГОРД евродепутатът Слави Бинев. „Приемете го като коалиция, като едно голямо общество, много повече от партия, защото аз смятам, че  това трябва да бъдат свободните хора, достойните хора, които трябва да се изправят срещу тези, които са се предали, тези, които искат да останат крепостни селяни и се държат като такива. Най-лошото е, че вече и министрите се държат като такива. А това са хората, които създават модела на поведение и подражание”, обясни Бинев.

Министрите ни се държат като крепостни селяни според Слави Бинев
netinfo


От ГОРД не отговориха отрицателно на въпроса дали е възможно гражданското обединение да прерасне в партия и да участва на следващите парламентарни избори. По думите на Валери Стефанов обаче сега на фокус е обединението.

„На този етап проблем е по-скоро обединението. Искаме преди да започнем да мислим за частта, за отделянето за фрагмента, да помислим за обединението, да помислим за хората, които биха се съгласили, че тази държава има някакви приоритети и са готови да застанат зад тях”, каза той.

„Нека да се запитаме какво означава силна държава. Ако силна държава означава повече бръмбари и повече полицай, очевидно България е силна държава. Но в страната на бръмбарите калинките са гении”, отбеляза още проф. Стефанов.

Министрите ни се държат като крепостни селяни според Слави Бинев
netinfo


На 22 април гражданското обединение ГОРД официално ще представи своите идеи и членове. Сред поканените ще са представители на политически партии, представени в Европейския парламент, синдикати и работодатели.