Министри и депутати на БСП напускат партийните постове наесен?
Министри и депутати на БСП напускат партийните постове наесен? / netinfo
Министрите и депутатите на БСП няма да могат да съвместяват работата си в правителството и парламента с индивидуални ръководни постове в партията. Същото ще важи и за общинските съветници. Това предвижда концепцията за нов устав на социалистите, който трябва да бъде утвърден през лятото, съобщи народният представител и член на комисията за изготвяне на проекта Захари Георгиев.

Според него целта е и вътрешнопартийните правила да регламентират разделянето на партийната от изпълнителната и законодателната власт. Според Георгиев изключение вероятно ще бъде направено за председателя на БСП, тъй като демократичните традиции в повечето държави следват логиката партийният лидер да поема отговорността и за държавното управление при спечелване на избори.

Проектоуставът на БСП, който се очаква да бъде приет през лятото, въвежда и мандатност на партийните постове, като се предлага “таван” от две четиригодишни мандата. Редно е да се отчита и досегашният стаж на ръководните постове, а не мандатността да се въведе от момента на утвърждаване на устава, смята Захари Георгиев, макар самият той да има три мандата като председател на пловдивските социалисти.

Новият устав допуска и провеждането на предварителни вътрешнопартийни избори за кандидати за публични длъжности. Според проекта обаче те не са задължителни, а алтернативата е утвърждаване на конференция, вместо както досега – от ръководния орган на съответната партийна структура.

Други новини от Пловдив