Миков: БСП ще подкрепи Вигенин за еврокомисар
Миков: БСП ще подкрепи Вигенин за еврокомисар / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Левицата ще подкрепи категорично кандидатурата на Кристиан Вигенин за еврокомисар, заради опита, с който разполага.

Това коментира председателят на парламента Михаил Миков пред БНТ. По думите му изборът до голяма степен зависел и от ресора, който ще бъде предложен. Според него има вариант служебното правителство да смени излъчения по време на мандата на Орешарски кандидат, но това само би показало липсата на последователност и приемственост.

По отношение на политическата ситуация в страната Миков обясни, че до парализата на това правителство се е стигнало заради недостатъчната подкрепа. Според него на финала на мандата е възможно да има леко напрежение по редица въпроси, но това ще остане в историята и няма да се отрази съществено на политическия живот.

Миков добави, че трябва да се направи много както от БСП, така и от другите партии за справяне с корпоративното влияние в политиката. Според него това влияние или трябва да бъде ясно и публично, или изобщо да няма такова.

За разрива между БСП и ДПС Миков обясни, че тяхното партньорство е било на базата на 120 народни представители, като по този начин се е оформило правителство на малцинството. Като причини за този разрив той посочи резултатите от евровота и оценката на БСП на тези резултати.