Михайлова: Всяка капка вода, всяко усилие да я пречистим, си струва
Михайлова: Всяка капка вода, всяко усилие да я пречистим, си струва / снимка: БГНЕС

Министър Искра Михайлова поздрави участниците и гостите на общоградския празник, посветен на Световния ден на водата - 22 март, който се проведе в Кърджали.

Инициативата е част от Националната кампания на Министерство на околната среда и водите под надслов „Всяка капка си струва”. На церемонията присъстваха кмета на града Хасан Азис, областния управител Бисер Николов, кметове на общини от областта и народни представители. В празника се включиха стотици деца и младежи от училища и екоклубове, много граждани и гости на града, съобщиха от МОСВ.

„Това е празникът на водата. Един ден, в който целият свят посвещава своето внимание на тази ценност, която ние използваме и благодарение, на която гарантираме живота на нашата планета. Водата е част от екологията на нашата планета, част от екологията на всяко населено място, в което живеем. Всяка капка от тази вода си струва. Всяко усилие на всеки един от нас - да съхраним, да я пречистим и да я ползваме ефективно си струва, защото това е бъдещето на планетата и живота ни на нея. Аз съм изключително щастлива, че отбелязваме този празник днес, точно в Кърджали, защото тук е мястото, където ние можем да се похвалим с успехи и където знаем как да решим проблемите. В Кърджали се реализира един от най-големите проекти по ОПОС до 2013 г. за воден цикъл”, заяви Михайлова при откриването.

Все още обаче има населени места, в които няма питейна вода. „За това трябва да работим и от името на правителството мога да кажа, че усилията ни са фокусирани върху решаването на тези въпроси”, допълни тя.

В приветствието си кметът на Кърджали Хасан Азис отбеляза, че „има много причини Кърджали да бъде домакин на празника, посветен на Световния ден на водата”. Той посочи, че всеки един от проектите, които се реализират през последните години са свързани с водата.

Михайлова и кметът на града разгледаха информационни щандове, на които 12 екоклуба от областта бяха изложили предмети, изработени от екологични материали. Празникът започна с Поход на водата, в който участваха над 250 ученици, които по този начин изразиха съпричастност към милионите им връстници от цял свят, принудени ежедневно да изминават километри до източници на прясна вода.

Празничната атмосфера бе допълнена и от специално подготвена програма от Обединен детски комплекс Кърджали. Градската градина бе превърната в място за детското творчество и умения, свързани с водата. Гостите и участниците имаха възможност да разгледат изложба подредена от Клуба по фотография към Обединен детски комплекс. На всички бяха раздадени брошури, стикери и образователни материали за опазване на водата, като ценен природен ресурс.