Между 100 и 300 лв. коледната добавка за пенсионерите
Между 100 и 300 лв. коледната добавка за пенсионерите / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Между 100 и 300 лв. да бъде коледната добавка за всички пенсионери тази година. Това предложение ще постави за обсъждане на коалиционните си партньори и ще отстоява БСП. Ново увеличение на пенсиите - най-малко с 8,5 на сто заради инфлацията, ще има от 1 октомври, съобщи за Дарик зам.-председателят на социалната комисия в НС Петър Мръцков. По-рано парламентът отхвърли предложението на ДСБ минималната пенсия за стаж и възраст да стане 152 лв. и прие тя да бъде 113 лв. и 49 стотинки от 1 юли.

Мръцков добави, че от БСП ще поискат повишение от 8,5 на сто на пенсиите на около 1 100 000 души от 1 октомври. Това са пенсионерите, които ще бъдат ощетени от предвиденото за тогава осъвременяване според осигурителния доход за 2007 година. От осъвременяването ще се възползват около 1 080 000 души, чиито пенсии ще нараснат с близо 33 лв.

„8,5 е средното увеличение, този процент може да бъде по-голям”, добави Мръцков.

Според депутати от левицата коледната добавка щяла да бъде 300 лв. и именно този аргумент са използвали колегите им от групата, за да убедят шестимата леви народни избраници, подкрепили ДСБ и лидера му Иван Костов за увеличение на всички пенсии с по 50 лв. заради инфлацията и отхвърлили го в последствие.

„Коледните добавки ще бъдат повече от 100 лв., но всичко това ще зависи от преизпълнението на бюджета и от излишъка, който имаме към ноември. Той може да бъде и 150лв., може да бъде и 200 лв.”, каза Мръцков.

Мръцков припомни още едно решение на управляващите.

„Другата стъпка, която е от 1 януари да направим преизчисляване на пенсиите на база на осигурителния стаж, като коефициентите, които обсъждаме са от 1,05 до 1,2. Смятаме, че това ще даде по-голям размер на пенсиите на тези, които са работили по-дълго време”, добави той.

Парите за пенсии ще бъдат осигурени от бюджетния излишък.