Превозването на пътници се извършва с автобуси
Столичната метростанция "Хаджи Димитър" остава затворена и тази сутрин. Превозването на пътници се извършва с автобуси.

Движението между станциите „Театрална" и „Хаджи Димитър" по третата линия беше спряно снощи след 18:00 часа.

Причините са технически - става дума за проблем в релсовия път, заявиха от Столичната община, предава NOVA.

Аварийни екипи отстраняват аварията, като е възможно ремонтът да отнеме седмица. За обслужване на пътници са осигурени автобуси.

Те се движат с маршрут - от спирка „Театър София“ на ул. „Професор М.Бичев“, по бул. „Данаил Николаев“, гара „Подуене“, по ул. „Боян Магесник“, под жп моста гара Подуене, по ул. „Ал. Екзарх“, по ул. „Тодорини кукли“, по бул. „Владимир Вазов“ до автобусна спирка метростанция „Хаджи Димитър“, по ул. „Черковна“, надясно по бул.“Мадрид“ и до спирка „Театър София“ на ул. „Проф. М.Бичев“.

Автобусите ще спират и на спирка ул. „Тодорини кукли“ по линия 120 в посока бул. „Владимир Вазов“.

„Около 18:20 чasa във вторник поради надигане на релсовия път в района на едно въздуховземане, което е на около 200 м от станцията, се наложи спиране на движението, тъй като това надигане не позволява движение на влакове”, заяви шефът на "Метрополитен" ЕАД проф. Стоян Братоев.

Имаме норматив, съгласно който отклонението може да бъде максимум 5 мм, сега е повече. Трябва да се демонтират релсите, траверсите и бетонът, за да може да се установи какъв е точно проблемът”, каза още той.

По думите му, все още не е ясно точно каква е причината. „Още през нощта започнахме работа. Когато се изчисти всичко ще се види какви са причините и ще можем да кажем колко време ще отнеме възстановяването на движението. Чакаме да дойде проектантът, за да преценим какво трябва да правим. Най-вероятно ще трябва да се инжектира. Чака се сондажна и пробивна техника”, обясни Братоев.

И допълни: „Не мога да кажа дали става дума за проектантска грешка. В близост е Перловската река. Още по време на строителството тя създаваше проблеми, но в момента не мога да кажа каква е причината. Вероятно от голямата вода при обилните валежи е станало допълнително напояване на почвата".
nova.bg