Местан: Животът на правителството се определя от социалната му ефективност
Местан: Животът на правителството се определя от социалната му ефективност / снимка: БГНЕС
Местан: Животът на правителството се определя от социалната му ефективност
66225
Местан: Животът на правителството се определя от социалната му ефективност
  • Местан: Животът на правителството се определя от социалната му ефективност

Животът на кабинета "Орешарски" зависи от неговата социална ефективност, посочи председателят на ДСП Лютви Местан в изявление за началото на новия политически сезон. Той изведе като приоритет за ДПС бюджет 2014 г. и настоя България да участва активно в изготвянето на обща позиция на ЕС за Сирия.

Няма как и не бива да се отрича правото на протест, защото това ще е краят на демокрацията. Също така обаче няма как да приемем всеки протест като основание за дестабилизиране на институциите и като основание за оставка - това също е краят на демокрацията, изрази мнение Местан.

„Животът на кабинета „Орешарски" няма да се определя от това кои протестират по-силно - противниците или подкрепящите кабинета, нито от техния брой, а още по-малко от броя на автобусите, които се стичат към столицата като арена на политическия сблъсък. Животът на кабинета „Орешарски" зависи от неговата социална ефективност", каза той. Сред това от какво зависи живота на правителството той посочи замяната на квазипазара с истинския конкурентен пазар, в който бизнесът диша по-спокойно и успява не заради партийна опека, а заради своята креативност. „Именно тук наследството е най-тежко - бедност и рекет върху малкия и среден бизнес. Затова пък наследихме отчетлива протекция за монополите", коментира Местан.

Нито пълният мандат, нито предсрочните избори могат да бъдат самоцел, отбеляза той. Местан коментира, че самоцелният предсрочен вот не може да е бъде механизъм за реализиране на партийни мераци, и то на неуспели политици.