Местан за ДПС: Назад и надолу не гледам
Местан за ДПС: Назад и надолу не гледам / снимка: БГНЕС, архив

От "Демократи за отговорност, свобода и толерантност" /ДОСТ/ ще внесат още днес или утре в Софийски градски съд документи за регистрация на партията.

Това обяви на пресконференция в парламента лидерът на новата формация Лютви Местан.

Той отбеляза, че са изпълнили всички изисквания на Закона за политическите партии - на заседанието на Инициативния комитет за учредяване на партията са присъствали 176 души, на Учредителната конференция на 10 април са участвали 1103 учредители, за нови членове изпълнителният съвет на формацията е приел 9180 души. Предстои да бъдат обработени заявленията за членство на още близо 3000 привърженици.

Мустафа Карадайъ е новият лидер на ДПС (СНИМКИ)

"Оттук нататък всичко е в ръцете на справедливия български съд. Преди да сме чули решението на съда, ще започнем изграждане на нашите областни и общински структури", заяви Местан и допълни: "Ще използваме дори Великденската ваканция за активно партийно строителство".

По думите на Местан Учредителната декларация и Уставът на ДОСТ я представят като национална, либерална, патриотична партия. Той отбеляза, че съставът на новата формация е разнороден - и етнически, и религиозно.

Лютви Местан вярва в успеха на ДОСТ в следващия парламент

"Вярвам, че ще получим регистрация, защото всичко останало би било не съобразно закона и не съобразно очакванията на огромна, критична маса равноправни български граждани", коментира той.

На въпрос за това как ще работи с колегите си от ДПС Местан заяви, че не гледа "нито назад, нито надолу".

"Нямам какво да коментирам и от последния им форум, защото от този форум аз не забелязах да е произведено каквото и да е значимо политическо послание, което да заслужава внимание и коментар", каза той.

По отношение на темата с носенето на бурки на обществени места Лютви Местан заяви, че това не е политически въпрос.

Източник: БТА