Местан: Влиянието на Пеевски в държавата е значително
Местан: Влиянието на Пеевски в държавата е значително / БГНЕС

Влиянието на Делян Пеевски в държавата и ДПС е „значително".

Това заяви бившият лидер на ДПС Лютви Местан.

„Точно затова е продуцирана тезата, която, оказва се, не е само мит - че ДПС се определя като партия на бизнес интересите", коментира той пред бТВ.

Според него премиерите от последните години могат да кажат кои са българските олигарси.

Местан: Доган се отрече от верния път, по който ДПС вървеше с мен

"Всички ние 26 години виждахме амбивалентната същност на тази партия - либерален етикет, зад който се крие една по същество тоталитарна система за вътрешнопартийно устройство, при която в крайна сметка се случва това, което каже единственият и незаменим лидер, който, освен претенцията да бъде основател на тази партия, има и претенцията да бъде неин собственик".

Той даде конкретен пример: „3 години колегите приветстваха политиките по отношение на „Южен поток", по отношение на края на кабинета „Орешарски", декларациите за украинската криза, за убийството на Немцов. Ръкопляскаха и на декларацията за сваления руски самолет. Дори виждах сълзи в очите на колегите, толкова бяха впечатлени. На 17 декември един човек им каза, че декларацията е политически гаф. Няма политическа съвест, всички по команда са съгласни, че тази реч е политическа грешка".

Партията на Местан е опит за подмяна на ДПС, твърди Йордан Цонев

За ДОСТ той беше категоричен, че създава антиолигархична и евроатлантическа партия, която няма да е просто поредна алтернатива на ДПС, а има по-широки амбиции. По отношение на финансирането Местан отбеляза единствено, че ще разчита „на силата на идеите и на спонтанната подкрепа на гражданите".

Той беше твърде пестелив и в оценката си за демокрацията в Турция и политиката на Реджеп Ердоган: „Реджеп Таийп Ердоган е първият пряко избран президент на Турция, струва ми се, че той спечели изборите още на първи тур. Вотът на гражданите трябва да бъде уважен".

Лидерът на ДОСТ заяви, че не усеща намеса на Анкара във вътрешната ни политика и се възмути от сформирането на парламентарна комисия, която ще се занимава с въпроса.