Местан: И ГЕРБ е чужда дума, трябва ли да забранят партията?
Местан: И ГЕРБ е чужда дума, трябва ли да забранят партията? / DarikNews.bg, Павел Тенчев
Местан: И ГЕРБ е чужда дума, трябва ли да забранят партията?
88299
Местан: И ГЕРБ е чужда дума, трябва ли да забранят партията?
Местан: И ГЕРБ е чужда дума, трябва ли да забранят партията?
  • Местан: И ГЕРБ е чужда дума, трябва ли да забранят партията?
  • Местан: И ГЕРБ е чужда дума, трябва ли да забранят партията?

"И ГЕРБ е чужда дума. Означава ли, че не трябва да бъде регистрирана или забранена?".

Така лидерът на ПП ДОСТ Лютви Местан коментира в Кърджали един от мотивите на съдия Лилия Илиева от Софийски градски съд за отказа да регистрира партията. "Ако няма проблем за ГЕРБ, защо има проблем за ДОСТ", попита лидерът на партията.

„Отказът на Софийският градски съд да регистрира партия ДОСТ е брутален акт на ограничаване на конституционното право на политическо сдружаване на българските граждани. Другото име на това ограничение е дискриминация", каза Местан.

ДПС: Регистрацията на ДОСТ е казус на правораздаването

Той коментира мотивите на съдия Лилия Илиева за отказа, като се спря специално на този, че името на партията е турска дума и затова партия ДОСТ е етническа.

„Дори да приемем, че абревиатурата ДОСТ образува такава дума, искам да припомня, че тази дума е част от лексикалната система на българския книжовен език. Неслучайно съдията се позовава на българския тълковен речник, а не на турския и индийския. По този начин тя отрича собствената си теза", коментира Местан. По думите му ДОСТ е част от българския тълковен речник, каквато част са и думите демокрация, политика, министър, институция, партия, чорба, яхния, тюрлюгювеч.

Съдът отказа да регистрира партията на Местан

Местан посочи, че наименованията на редица партии в България или техните абревиатури се представят от чужди думи. Като пример той посочи ГЕРБ, която е с немски произход, както и Атака.

„Означава ли това, че тези партии не трябва да бъдат регистрирани или ако са регистрирани, следва да бъдат забранени?", попита Местан.

Що се отнася до констатацията на съда, че ПП ДОСТ е етническа, като друг мотив за отказа да бъде регистрирана, Лютви Местан посочи, че членската маса на всяка една от близо 400-те партии в България е с преобладаващ един етнос.

„Означава ли това, че всички тези партии са етнически? Турците в България второ качество хора ли са?", попита лидерът на ДОСТ.

"Дискриминирането на етнос и религия е противоконституционно и противоречи на чл. 6 ал. 2 от Конституцията на България, че всички български граждани са равни", допълни Местан.

Той обвини съдия Лилия Илиева в пристрастност и необективност, а решението на съда като противоконституционно. То ще бъде обжалвано пред ВКС още в понеделник, а в нарочни писма Лютви Местан е уведомил всички посланиците на страните членки на ЕС и на НАТО.