/ ThinkStock/Getty Images
Парламентарната Комисия по културата и медиите ще изслуша днес предложените кандидати за член на Съвета за електронни медии (СЕМ) от квотата на Народното събрание, съобщават от парламента.  

Три са номинациите за членове на СЕМ от квотата на парламента - Симона Велева от "Продължаваме Промяната",  Пролет Велкова от "Демократична България" и Тодор Беленски от "Възраждане". Мартин Карбовски, номиниран от ПГ на "Има такъв народ", обяви, че се оттегля.

Симона Велева е експерт по медийно право и доктор по конституционно право и практикува в сферата на правата на човека, дигиталните права и медийното право. Завършила е 91-а немска гимназия "Проф. Константин Гълъбов" в София и през 2014 г.  - право в Софийския университет "Св. Климент Охридски“ (СУ). По време на следването си е президент на Европейската асоциация на студентите-юристи ЕЛСА-България от септември 2012 г. до май 2013 г. През 2012 г. печели голямата награда на Конституционния съд на Грузия в международно състезание по сравнително конституционно право и първо място в състезание, организирано от Европейската комисия в България, а през 2014 г. - Наградата на ректора на СУ за постижения в научната област. От 2019 г. Симона Велева е доктор по конституционно право. През 2012-2013 г. работи в Софийския районен съд. От октомври 2013 до януари 2014 г. е правен сътрудник в нотариална кантора. От 2016 до 2019 г. е преподавател в юридическия факултет на  СУ. Понастоящем е преподавател по медийно право в департамент "Журналистика и масови комуникации“, в Американския университет в Благоевград.

Съветник е в Министерския съвет по медийни въпроси. Експерт е към международен фонд за дигитални права „Digital Freedom Fund“. Симона Велева е съосновател на сдружението "ПраВодач” през септември 2013 г. Участвала е в различни проекти на Асоциацията на европейските журналисти - България, УНИЦЕФ България,  Българския дарителски форум, Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ), фондация "Конрад Аденауер” и други в областта на правата на човека, дигиталните права и медийното право. Тя е съставител на книгата на Тодор Влайков "Личният режим у нас“, на издателство „Изток-Запад“ (2013).  Преводач на Конституцията на САЩ, издадена от университетското издателство "Св. Климент Охридски“ (2017) . Съвместно с проф. Георги Близнашки е участвала в подготовката на изданията на конституцията на Република Италия и конституцията на Кралство Испания през 2018 г., на чиито превод тя е научен редактор.

Пролет Велкова е родена в София през 1953 г. Завършила е педагогика в СУ. От 1981до 1993 г. е работила в Българското национално радио, първоначално в Младежката редакция, а от 1983 до 1993 г. е репортер и водещ на предаването "Добър ден" на програма „Христо Ботев“. В "Дарик“ работи от основаването му през 1993 г., като в периода  от 1993 г. до 2007 г. е продуцент на и водещ на сутрешния блок "Дарик кафе". От 1996 до 1998 г. е главен редактор на радиото. От 2007 г. до момента Пролет Велкова е продуцент и водещ на коментарно-публицистичното предаване "Кой говори". От 1997 до 2001 г. е член на управителния съвет на фондация "Отворено общество“. Тя е един от учредителите през 1998 г. на фондация "Център за развитие на медиите" и неин председател на управителния съвет до 2002 г. През 2002 г. е омбудсман на фондация "Отворено общество“ От 2006 до 2008 г. е член на Комисията по журналистическа етика към Националния съвет за журналистическа етика. От 2013 г. до момента е изпълнителен директор на фондация "Дарик", която работи основно в областта на медиите, човешките права, образованието.

Пролет Велкова е съавтор заедно с журналистката Веселина Петракиева на книгата "Думите: Разговори пред една сламена шапка по "Дарик радио", издадена през 2008 г.
Сред отличията, които Пролет Велкова е получила, са голямата награда от медийния фестивал „Медиамикс“ в Албена за политически токшоу през 2009 г., наградата на Българския лекарски съюз за обективно отразяване на проблемите в здравеопазването през 2010 г.,  наградата "Героите“ на платформата за доброволчество Time Heroes през 2016 г. През 2012 г. заедно с другата водеща на предаването "Кой говори" по "Дарик" Нина Александрова са отличени с наградата "Златна ябълка" на Националната мрежа за децата в категорията "Журналисти" за техния принос в усилията им за подобряването на живота и благосъстоянието на българските деца.

Тодор Беленски е роден на 21 октомври 1991 г. Работил е като редактор в сайта sportlife.bg през 2016 г., в сайта topnovini.bg  през 2017 г. , главен редактор на сайта Tennis.bg от януари до юни 2018 г., редактор  в аctualno.com от септември 2018 г. до март 2022 г. В момента е част от екипа на ТВ 1.

ПРОЦЕДУРАТА 

На 7 април 2022 г. Народното събрание приема процедурните правила за условията и реда за предлагане, изслушване и избор на кандидати за двама нови членове на Съвета за електронни медии със 108 гласа за, 32 въздържал се и без нито един против.  

Предложенията за членове на СЕМ могат да бъдат правени от народни представители и от парламентарни групи. СЕМ се състои от петима членове, които се избират или назначават за срок от 6 години и за неповече от два мандата, които не могат да бъдат последователни. Трима от членовете се избират от Народното събрание, двама се назначават от президента. През две години съставът на СЕМ се обновява от квотата на Народното събрание и през три години - от квотата на президента. Председателят на СЕМ се избира измежду членовете на съвета за срок от една година.

Членове  в сегашния състав на СЕМ от квотата на президента са Бетина Жотева, която е и председател на СЕМ от 9 май 2020 г. два последователни мандата, и  Соня Момчилова, а от квотата на Народното събрание членове са Галина Георгиева, Розита Михайлова-Еленова и София Владимирова.

На 27 април 2022 г. изтича мандатът на Розита Михайлова-Еленова и София Владимирова, избрани от парламента на 27 април 2016 г. Мандатът на Бетина Жотева, назначена за член на съвета на 27 април 2016 г. от президента Росен Плевнелиев, също изтича. Галина Георгиева е избрана за член на СЕМ от парламента на 17 юли 2019 г. по предложение на партия ГЕРБ и е с мандат до 2025 година. Соня Момчилова е  назначена от президента Румен Радев на 27 юли 2021 г. и е с мандат до 2027 г.  /АЯ, НП/МГ/отдел "Справочна информация"
БТА