Медици от кръвния център в Плевен подкрепиха колегите си от Варна и Стара Загора
Медици от кръвния център в Плевен подкрепиха колегите си от Варна и Стара Загора / снимка: DarikNews.bg, архив

Екипът на Районния център за трансфузионна хематология - РЦТХ-Плевен, се присъедини към исканията на колегите си от Варна и Стара Загора.

"На събрание днес с колегите ще уточним формата на подкрепа за протестните действия", съобщи за Дарик д-р Даниела Димитрова - началник отделение "Кръводаряване" при Центъра за трансфузионна хематология в Плевен.

Тя обясни, че петте центъра в страната - Плевен, София, Пловдив, Стара Загора и Варна, са единни в исканията си и добави, че ще поискат среща с министър Дянков и министъра на здравеопазването Десислава Атанасова.

Според д-р Димитрова все още не е уточнен статутът на работещите в кръвните центрове в страната: "Пак се споменава понятието държавни служители, а ние не сме такива. Пренебрежителното отношение е тотално", каза д-р Димитрова и коментира изказването, че протестът на работещите в центровете по трансфузионна хематология поставя под въпрос националната сигурност, като начин за принуда да спрат протестите.

"Искаме да получим 20% увеличение на възнагражденията си от 1 юли 2012 и от 1 януари 2013 - 30%, за да постигнем минималните подписани възнаграждения. Другото искане е да ни се разреши отново да си разпределяме поне част от приходите от високоспециализираните изследвания като добавки към заплатата", каза д-р Димитрова.

Вчера - 12 ноември, 38 души от Районния център за трансфузионна хематология във Варна подадоха заявленията си за напускане в знак на протест срещу ниското заплащане и лошите условия на труд.

Преди това, на 19 октомври в Стара Загора, шестима лекари и 14 медицински сестри и лаборанти от Районния център по трансфузионна хематология в града подадоха молби за напускане. Едномесечното им предизвестие изтича на 16 ноември.

Другите новини от Плевен