Мазутният разлив бил “хванат” на метри от Южния варненски плаж
Мазутният разлив бил “хванат” на метри от Южния варненски плаж / netinfo

Мазутният разлив във варненското пристанище е бил “хванат” на около 200 метра от Южния плаж и на около 300 метра от плажа в кв. „Аспарухово”. Това съобщи Богдан Богданов, шеф на Морска администрация във Варна, при официалното обявяване на резултатите от акцията по почистване на петното.

Мазутът изтече в морето в ранните часове на 24 юни при зареждане с гориво на кораб “Адалберт Антонов” на Кей 1 във варненската корабостроителница. Над 260 литра изтекоха в морето и по палубата на кораба.

“Положението в първите часове на инцидента бе изключително сериозно”, призна Богданов. Два часа са били нужни на нефтосъбирачите да пристигнат на мястото на инцидента, тъй като са се намирали в района на порт Варна-Запад и ТЕЦ-а.

Една от причините за разпространение на разлива е липсата на боново заграждение около кораба, каквото е задължително да се поставя при зареждане. До седмица специалната комисия на БМФ, сформирана да разледва инцидента, ще установи причините за възникването му, обяви кап. Христо Донев, изпълнителен директор на Параходството. По разпореждане на шефа на БМФ, всички капитани и главни механици на кораби са инструктирани за повишено вниманието при зареждане с гориво.

До момента са събрани 20-25 тона отпадъци. За почистване на петното са били използвани и над 800 абсорбиращи пелени. Половината от тях се е наложило да бъдат внесени спешно от чужбина, тъй като наличните у нас са свършили още първия ден.

"В момента варненското пристанище е по-чисто от преди. Варненци могат спокойно да се къпят в морето", заяви варненският шеф на Морска администрация.

Български морски флот ще оборудва кораба “Панега” с модерна техника за почистване на нефтени петна и радар, който ще бъде единствен у нас, за откриване на такова замърсяване. Такава възможност прогнозира кап. Христо Донев, изп. директор на Параходството.

Дружеството в приватизация кандидатства за финансиране по програма ЕМСА, по която за оборудване и обучение на екипажа ще бъдат отпуснати 3,5 млн. евро за договор от 3 години. Кандидатурата на “Панега” е одобрена, но предстои търг, който е много вероятно да бъде спечелен, каза кап. Донев.

“Панега” ще функционира само в Черно море, като ще реагира на сигнали за замърсяване в открито море, уточни шефът на БМФ. Около 4 дни ще са нужни обаче на кораба да достигне до Варна, ако се намира в някоя от далечните точки на Черно море.

Други новини от Варна