Очаква ни втори пик на COVID вълната. Това прогнозира пред NOVA математикът Лъчезар Томов. По думите му процентът ваксинирани у нас продължава да е изключително нисък.

„Ако тези нива се запазят, цялото население на България ще бъде засегнато от вируса и неговия нов вариант. Сега има хора, които не са се срещали с коронавируса, особено в отдалечените райони. Към момента официално новата вълна засегна 3000 души, неофициалните данни показват двойно повече. Възможно е да се стигне и до 10 000. Децата се върнаха в училище, а вече се доказа, че именно те разпространяват вируса към възрастните. Отново ще имаме скок при новозаразените, после спад и отново скок”, обясни той.

COVID-19 у нас: Новите случаи за последните 24 часа

Математикът добави, че досега България не е успявала да обърне негативните тенденции на COVID вълните чрез постигането на колективен имунитет, а единствено чрез мерки.

„23 пъти по-нисък е рискът за хоспиталиция на хората с бустерна доза. На тези с две дози от ваксината той е пет пъти по-нисък. С възрастта, обаче, рискът расте”, каза още Томов.

Витанов: Кръстоносният поход на цар Омикрон свършва фатално за него

Той обърна внимание и на последиците след преболедуван COVID: „20-25% от заразените хора не се възстановяват напълно след първите 12 месеца. Става дума за сърдечни и венозни изменения, както и неврологични щети. Това важи и за децата, но в по-малък процент”, обясни той.

Според математика бебетата и бременните жени са поставени в сериозен риск.

Ще сложи ли Омикрон край на пандемията: Честният отговор

А междувременно педиатри наблюдават покачване на случаите при децата в детските градини, които за разлика от училищата не са оставали затворени през тази вълна.

В последните 3 седмици педиатри отчитат ръст на заразени деца, какъвто не е имало в предходните вълни на пандемията. Симптомите при малките пациенти се различават от тези при възрастните, забелязва д-р Минева.

„Около 40 до 50% от децата, преминали през кабинетите в ДКЦ-тата са положителни за COVID. Много голяма част от децата идват с оплаквания от коремни болки в съчетание с повишена температура. При някои от децата има повръщане, при други стомашно-чревните прояви”, обясни педиатърът д-р Пенка Минева.

Най-висок е броят на заразените деца в детските градини.

„В последната седмица поради ограничаване на контактите при учениците във връзка с ваканцията се наблюдава едно известно намаляване на заболеваемостта, но при децата в градините между 3 и 6 години, там е значително повишена все още заболеваемостта”, добави педиатърът.