Младен Маринов
Младен Маринов / БГНЕС
Безспорните предимства и ползи на 5G технологията трябва да се използват по начин, по който архитектурата ѝ ще позволи да се използва за разследване на тежки престъпления. Това отбеляза вътрешният министър Младен Маринов по време на среща с Американо-Централноевропейската бизнес асоциация, на форум по въпросите на отбраната и киберсигурността, провел се в София, предаде БТА.

Желязков: През 2020 г. в България ще има „умни“ градове

Маринов подчерта доброто взаимодействие с правоприлагащите агенции на САЩ, особено в посока противодействие на киберпрестъпността и повишаване на обществената чувствителност и информираност по въпросите на сигурността в киберпространството.

По думите на вътрешния министър този подход е още по-необходим в контекста на новите технологични развития като пето поколение мобилни комуникации (5G), както и на актуалните предизвикателства - хибридните заплахи и нелегалното онлайн съдържание.

На ръба на сигурността - преминаването от 4G на 5G мрежа


Киберпространството предоставя неограничени възможности за контакти и бизнес, но паралелно с това поражда нови значими рискове и заплахи, отбеляза министър Маринов. Заради това се налага необходимостта от ежедневно намиране на изпреварващи решения, което може да бъде постигнато единствено чрез тясно сътрудничество между държавните институции, бизнес средите, гражданското общество и международните партньори, е допълнил той.
БТА