/ МВнР
България е и ще остане ангажирана към политиките на Съвета на Европа - върховенството на правото, демокрацията и правата на човека. Страната ни ще се  включи и в дискусиите по новите предизвикателства в дневния ред на организацията - изкуствения интелект и правата на човека, кибер сигурността и глобалните предизвикателства“. Това заяви заместник министър-председателя и министър на външните работи Мария Габриел по време на разговора си с Генералния секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович Бурич.

ЕП подкрепи назначението на Илиана Иванова за еврокомисар (ВИДЕО)

Габриел припомни, че през 2022 г.  се навършиха 30 години от членството на България в организацията, която има важна роля за демократичните промени в страната и присъединяването ѝ към Европейския съюз.

МВнР

Високите стандарти, които са утвърдени от Съвета на Европа са водещи при разработването и на националното законодателство” отбеляза вицепремиерът Мария Габриел. Тя даде за пример приетите наскоро промени в съдебната система, както и  по отношение на защитата от домашното насилие.
 
Мария Габриел допълни, че българската страна участва активно и в разширените области на сътрудничество на Съвета на Европа. Тя посочи, че едно от първите решения при встъпването й в длъжност е било присъединяването на България към споразумението за създаване на регистър на щетите, причинени от руската агресия срещу Украйна.
 
Срещата с Генералния секретар на Съвета на Европа се състоя в рамките на посещението на вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел в Страсбург, където тя проведе срещи и с Генералния секретар на Парламентарната асамблея на съвета на Европа Деспина Хадзивасилио-Цовили и с председателя на Европейския съд по правата на човека Шийфра О’Лиъри.
 
Вицепремиерът Габриел присъства и на годишното обръщение за състоянието на Съюза, с което председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен очерта основните стратегически приоритети пред Европейския съюз.