Мария Габриел
Мария Габриел / пресцентър, МВнР
По повод Деня на българската дипломатическа служба заместник министър-председателят и министър на външните работи Мария Габриел организира официално събитие, гости на което бяха председателят на Народното събрание Росен Желязков, народни представители, министри и посланици. Президентът на Република България Румен Радев изпрати поздравителен адрес до гостите на събитието.

„В днешния ден се сливат история, настояще и бъдеще. Отбелязваме Указа на княз Александър I от преди 144 години, с който е поставено началото на българската дипломация като държавна служба и са изпратени първите дипломатически представители в чужбина. На тази дата отдаваме почит към делото на поколения български държавници и дипломати. Те са „строители" на външната ни политика, дали своя принос за авторитета на родината", заяви Мария Габриел.

Денков: Президентът има право на мнение, но външната политика се формира от парламента и правителството

Вицепремиерът и министър на външните работи представи приоритетите на външната политика на Република България. Сред тях тя открои активното членство на България в ЕС и НАТО, като подчерта, че членството в Шенген, еврозоната и ОИСР стоят най-високо в дневния ред на външната политика на България.

Министър Габриел благодари на присъстващите дипломати и открои ползата от добрите двустранни отношения и стратегически партньорства в различни области с държавите в ЕС и извън него. Вицепремиерът постави ясен фокус и върху публичната и културната дипломация.

„Дипломацията е един от ключовите символи на българската държавност. Външната политика, която тя реализира, се формира като резултат от общонационално координирано усилие, за което в пълна степен важи принципът „Съединението прави силата", коментира още Мария Габриел.

В заключение, тя обърна внимание на необходимостта дипломатическата служба и външната политика на България да станат притегателни за знаещи и мотивирани млади хора, които работейки за България, да имат възможности за устойчиво кариерно развитие.