Омбудсманът Мая Манолова
Омбудсманът Мая Манолова / БГНЕС, архив
Омбудсманът Мая Манолова дава на прокуратурата готвените нови цени на водата. Предвижда се поскъпване в 14 града от 1-ви януари, отбелязва БНТ. Окончателното решение ще бъде взето в петък, а предварителните разчети бяха публикувани на 30 ноември.

КЕВР: Поскъпване на водата в голяма част от страната е неизбежно

Проектът за новите цени бе публикуван на 30 ноември. Той предвижда драстично поскъпване в някои градове като Ямбол - с 20 на сто, Враца - с 13 на сто, в София - с 9 процента, Бургас- с 8 на сто. Според омбудсмана новите цени са манипулативни. Тя даде пример с нивото на инфлацията, което в нарушение на наредбата е взето от декември миналата година, вместо само показатели от 2017-а.

Според нея ВиК дружествата изкуствено са завишили инвестициите си в 5-годишните бизнес планове, като през тях оправдават поскъпването.

БСП организира протест пред КЕВР срещу поскъпването на водата

"Тъй като нямам право да атакувам това решение на КЕВР пред съда, ще сe обърна с молба към прoкуратурата да протестира цената на водата. Установихме нарушения при формирането на цената на водата в ущърб на гражданите и в полза на монополните ВиК асоциации, зaигравка с числа, манипулативно използване на периода и числата на инфлацията и на другите компоненти", каза Манолова.
 
ГЕРБ към БСП: Цената на водата се изчислява по формула

Шефът на КЕВР Иван Иванов не прие обвиненията за нивото на инфлацията, като посочи, че то е взето от НСИ, а самите бизнес планове пък били съобразени с правителствената политика за повишаване качеството на питейната вода и на ВиК услугата, ангажимент, който имаме към Брюксел.
 
С колко може да поскъпне водата в отделните градове?

"Ние не можем да променим цени, които още с 5-годишния бизнес план, където са записани цените за всяка една от тези 5 години, всичко това е фиксирано. След третата година ние ще проведем регулаторен преглед одит на това, което са извършили ВиК операторите, и ако се окаже, че не са изпълнили инвестиционните програми, заложени в бизнес плана, естествено, че ние веднага ще коригираме цените на ВиК услугите", каза той.

Окончателното решение за цените на водата ще бъде взето в петък.