/ DarikNews.bg
Водата поскъпва отново в 14 области от 1 януари
95595
Водата поскъпва отново в 14 области от 1 януари
  • Водата поскъпва отново в 14 области от 1 януари
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) обсъжда увеличение на цената на водата в редица градове в страната. Предстои експертите да разискват направените вече разчети.
 
По-високи цени на водата, в някои случаи със 100% увеличение, ще бъдат факт от началото на следващата година.

Водата в Бургас, Враца и Ямбол поскъпва драстично

Основната причина за поскъпването на услугата е необходимостта от инвестиции във ВИК мрежата, обясняват от Комисията. Окончателното решение за новите цени на водата ще бъде факт на 15 декември.
 
От Нова година цената на водата в Шумен ще бъде 3,32 лева, във Враца става 3,09 лева, в Силистра - 3,29 лева. В Ямбол водата поскъпва с 20%. Хората в Бургас след по-малко от месец ще плащат 2,77 лева за кубик, а тези в Монтана - 2,89 лева. В Пловдив цената на услугата става 2,20 лева, а във Варна - 3 лева. Цената на водата в София поскъпва с 9% и ще бъде 2,36 лева.
 
Тези цени не са окончателни, но на този етап не се очакват сериозни промени във вече известните показатели.
 
КЕВР решава дали и с колко ще поскъпне водата в Пловдив и Смолян

Според омбудсмана Мая Манолова с одобрението на бизнесплановете на повечето ВИК дружества Комисията за енергийно и водно регулиране подкрепя монополите. "Нормално е да се направи разлика между цената в едно малко населено място, което е с гравитачно водоснабдяване, където има много по-нисък средномесечен доход на хората и по-ниска социална поносимост на цената на водата, вместо да се вземе една, която да е същата както в областния град", коментира Манолова.
 
Ивайло Касчиев от комисията посочи, че в решенията си регулаторът стъпва вече приети от парламента промени през 2015 г. "Има много повишение на инвестициите и това се отразява в повишение на цената на услугата. По този начин потребителите трябва да разберат, че може да се тръгне по пътя за подобрение на качеството на услугата", обясни Касчиев.
 
Според приетите вече бизнеспланове на ВИК дружества цените на водата ще растат в следващите години. Възможно е единствено понижение на цените, само ако дружествата не изпълняват заложените инвестиции.