Майка заключи двете си малки деца в къща и избяга
Майка заключи двете си малки деца в къща и избяга / Sofia Photo Agency, архив

Две деца - на година и два месеца и на три години, са били изведени от дома им в село Кълново и настанени при приемни семейства. Майка им ги оставила сами и заминала за Пазарджишко.  

Около 15.30 ч. на телефон 112 най-вероятно приятелка на 18-годишната Димитричка - майка на двете момченца, е подала сигнал, че децата са изоставени без надзор.

Служители на полицейския участък в Смядово и служители на дирекция „Социално подпомагане" са извършили незабавна проверка и са установили, че двете деца Иван и Даниел са изоставени сами и са в риск. Те са били заключени в къщата с катинар, на шкаф в стаята имало 40 лева, тенджера с манджа и два буркана кисело мляко. „Условията, в които са били децата са изключително лоши", заяви Драгомир Янков , директор на „Социално подпомагане"-Шумен.

По думите му, според жената, подала сигнала, майката на момчетата Димитричка е заминала за Пазарджишко, за да се омъжи втори път. Тя е съжителства в Кълново с 26-годишният Георги, с който обаче нямала брак. Той работел като дървар, върнал се е от работа и е поискал да се грижи за децата. Обяснил, че майка му работи в Гърция и ще се върне, за да му помага в грижите за малчуганите. „Предвид лошите условия и това, че са в риск и са изоставени от майка си, преценихме, че е по-добре децата да бъдат изведени и настанени в приемно семейство", заяви Янков.

Децата са изведени незабавно от неблагоприятната среда и със заповед са настанени в две приемни семейства в село Велино.

Драгомир Янков обясни още, че майката е получавала социална помощ в размер на 100 лева месечно, през февруари обаче срокът от 1 година , в който тя трябва да получава тези средства, е изтекъл. Трябвало е през март Димитричка да подаде молба за получаване на детски надбавки, но не го е сторила.

Други новини от Шумен