Лъчезар Иванов искал да става доцент с чужди статии?
Лъчезар Иванов искал да става доцент с чужди статии? / снимка: БГНЕС, архив
Лъчезар Иванов искал да става доцент с чужди статии?
55236
Лъчезар Иванов искал да става доцент с чужди статии?
  • Лъчезар Иванов искал да става доцент с чужди статии?

Депутатът Лъчезар Иванов от ГЕРБ кандидатства за доцент с две чужди статии - на бившия шеф на Националния център по опазване на общественото здраве Любомир Иванов, твърди пред Дарик потърпевшият.

Проф. Иванов е подписан като Л. Иванов, както би било отпечатано името, ако беше Лъчезар, показва справка на zdrave.net, които първи разказаха за случая.

Пред Дарик депутатът отрече това да е вярно и обяви, че "пак му кроят шапка". Той съобщи, че нарочна комисия на Медицинския университет ще проверява случая в срок от две седмици.

Д-р Лъчезар Иванов е представил като свои две статии, писани под ръководството на проф. Любомир Иванов, едната е за гръцки сборник, а другата е по идея на покойния лидер на КНСБ Желязко Христов, разказа професорът, който е съветник по здравните въпроси към конфедерацията: "Спор не може да има за тези статии. Всеки може да бръкне в интернет и да види снимка на провеждания конкурс. Там са представени списъкът с резюметата, всичките публикации на кандидата. Тези две публикации са мои, а не на Лъчезар Иванов, макар че съкратено е написано Л. Иванов. Не мога да разбера защо някои хора се двоумят дали това е истина. Когато човек си подава документите да кандидатства за доцентура, той е длъжен да подпише и списъка за публикациите, когато всичко е на хартиен носител".

Лъчезар Иванов отрича това да е вярно: "Никога не съм давал такива статии. Аз се обърнах с това да бъде направена проверка. Искам комисия, която да провери обстоятелствата около тези факти. Тези статии, които са цитирани, никога не съм ги представял. Това не е случайно. Не ми е за първи път да ми скрояват шапка".

Проф. Любомир Иванов уточни, че до момента не се е чувал с д-р Лъчезар Иванов по случая, но настоява той да се извини на цялата научна медицинска общност: "Лично той не ми се е обаждал. Смятам, че аз няма за какво да му се обаждам. Трябва да направи една декларация и да се извини на цялата научна общност в България, защото излиза не с реални трудове, иска човек да стане доцент, да получи тази академична длъжност".

Депутатът е единственият кандидат за доцент в конкурса на Факултета по обществено здраве към Медицинския университет в София.