Лекуват хиляди чужденци от алкохолно натравяне по морето
Лекуват хиляди чужденци от алкохолно натравяне по морето / Thinkstock/Getty Images

Поне 3000 чужди туристи минават през държавните и частни клиники в Бургас и Варна заради алкохолно натравяне по време на почивката си у нас.

Най-голям е контингентът на частните кабинети към някои от хотелите в Слънчев бряг и Несебър, които на практика действат като изтрезвители, допълва "Монитор". Данните от туроператорите показват, че всяка вечер в бартуровете участват около 90 души от 20-30 хотела, което за 60 дни силен сезон прави поне 5400 пияни до козирката чужди туристи.

Пияни германци налитат на полицаи в курорта „Златни пясъци"

Според препатили представители на туроператорите половината от тях са за реанимация, защото са напълно неадекватни.

„Тези хора са записани от външни туроператори, които организират само баркролове и могат да са от 30 различни хотела. До края на тура вече никой не знае кой какъв е и от кой хотел е. Тази година режим, контрол и ограничение в часовете, когато да приключват баркроловете, няма. След като обиколят 20-30 заведения и изпият по няколко питиета във всяко от тях, туристите се превръщат в полутрупове. Трима туроператори да приберат по хотелите 90 пияни туристи - това е просто абсурд. Повечето се губят", разказва запознат с туровете. По думите му, за да не си губят туристите, в някои хотели са оборудвани частни клиники с линейки за прибиране на алкохолизирани туристи.

За лечение от махмурлук се плаща около 300 лева в клиниката по токсикология на Военноморската болница във Варна. Толкова струва еднодневната детоксикация на изпаднали в несвяст след запой граждани от страните извън ЕС. В медицинските центрове по комплексите сумата може да достигне 500-600 лева. Чужденците от ЕС минават по-тънко, защото признават здравните им книжки, a имат и застраховки, от които медицинските центрове в курортите се възползват максимално, коментират специалисти в бранша.

Около половината от всичките 600 чужди туристи, които минават годишно през УМБАЛ-Бургас, са заради проблеми със здравето, които могат да бъдат предизвикани от алкохолно натравяне. На практика те са с диагнози инфекциозни или сърдечни болести, травми или след инциденти, но лекарите са наясно, че причината в много от случаите е употребата на алкохол без контрол.