/ Снимка: Георги Димитров
Броят на заразените с Covid-19 леко намалява, отчете Националният оперативен щаб по време на редовния си брифинг в Министерския съвет. 

"В нашата страна се бележи една слаба тенденция за намаляване на общия брой на случаите, което в никаква степен не бива да намали нашата бдителност и да направи така, че нещата да тръгнат в обратна посока", каза проф. Тодор Кантарджиев.

"Толкова е крехка кривата на заболеваемостта, че е рано да говорим за успех. Остават ни 10 дни до 21 декември, за да постигнем този успех, за който говорим", предупреди обаче здравният министър и добави, че броят на оздравелите от коронавирус за последната седмица прави изключително добро впечатление.

„За последните 7 дни излекуваните са 16 872 души. Общо за последните 4 дни, само за тази седмица, са 11 405. Тези числа са надеждата, която ни е необходима в битката, която продължава да ни притиска и да оказва натиск върху здравната система“, каза още Ангелов.

"Ако в София за 14-дневен период имахме 1000 заразени, сега имаме 657 на 100 000, каза той и обясни, че във Враца имаме плато, в Габрово повишаваща се заболеваемост", отчете проф. Кантарджиев.