Лекарският съюз предлага промени в реда за диспансеризация
Лекарският съюз предлага промени в реда за диспансеризация / Sofia Photo Agency, архив

Българският лекарски съюз предлага промени в реда за диспансеризация. Това каза зам.-председателят на съсловната организация Галинка Павлова, която участва в конференция "Може ли здравният сектор да бъде следващият двигател на икономическия растеж".

По думите на Павлова в момента представители на съюза и на Министерството на здравеопазването обсъждат промените. Тя уточни, че съсловната организация предлага да се диспансеризират и пациенти с някои офталмологични, ендокринни и други заболявания.

Предстои създаване на работна група, която да изработи концепция за надграждане на здравноосигурителният модел, съобщи д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация.

Той уточни, че ще се обмисля законов механизъм, чрез който да се гарантира на пациентите, че плащайки допълнително в здравноосигурителен фонд, лечебните заведения няма да изискват да се плаща и при постъпване за лечение. Необходимо е допълнително здравно осигуряване, както и да се повиши доверието в здравните фондове, допълни той.

Източник: БТА