/ БТА
Делегатите, участващи в 76-ия събор на Българския лекарски съюз (БЛС), дадоха мандат за подписване на Анекс към Националния рамков договор 2023-2025, съобщиха от пресслужбата на БЛС. Участниците във форума приеха и утвърдиха параметрите и условията, при които БЛС да подпише предстоящия Анекс. Със "за" гласуваха 197 делегати, „против“ бяха двама, а трима гласуваха „въздържал се“.

Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров отбеляза, че с Анекса се въвеждат промени, които, от една страна, трябва да отговорят на очакванията на обществото за разрешаването на различни социални проблеми, а от друга - да подкрепят иновациите и да са от полза и за пациентите и лекарите.

Преди събора д-р Маджаров обясни пред журналисти какви са предстоящите промени. Предвижда се и значителен ръст на цените за детско и майчино здравеопазване, продължава и политиката с всяка следваща година за увеличаване на финансирането на интензивните грижи. В подкрепа на иновациите в медицината за първи път се предлага отделен ред извън общия бюджет, чрез който ще се плаща роботизираната хирургия. Лечението и проследяването на онкологично болни пациенти по клиничните пътеки и процедури ще бъде без ограничения и се включва към дейностите, за които се определят индикативни стойности (като раждане и хемодиализа), заплащани от НЗОК. Палиативните грижи за пациентите с онкологични заболявания ще бъдат 30 дни.

Делегатите на събора приеха и годишния финансов отчет на съсловната организация за миналата година, както и бюджета за 2024 г.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Десислава Пеева/БТА