Лекарят, повикан за момиченцето в „Хилтън: Детето беше в биологична смърт
Лекарят, повикан за момиченцето в „Хилтън: Детето беше в биологична смърт / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Д-р Васко Данчев, който е бил повикан, за да помогне на 4-годишното дете, което почина в столичен хотел, заяви за предаването „Здравей, България" по Нова телевизия, че от медиите е разбрал, че искат да му наложат административна санкция за случилото се в неделя.

„Все още не сме получили официален документ от проверката, която е извършена от Министерството на здравеопазването и не мога да коментирам този въпрос", каза от своя страна д-р Светла Богданова, зам.-директор на Бърза помощ. В момента тя изготвя справка за случилото се в неделя, за да я представи пред здравното ведомство.

Д-р Данчев обясни, че в неделя той е получил адреса от диспечерната зала в 7:31 часа. „Казаха, че има дете, което е спряло да диша. Веднага се качихме на линейката и бяхме на мястото в 7:39 часа", каза лекарят.

В стаята, където е детето, той намира мъж, за когото по-късно разбира, че е доц. Олег Чолаков, който е зам.-директор на „Пирогов". „Той правеше сърдечен масаж на детето от 25 минути. То беше в състояние на биологична смърт - нямаше дишане, нямаше сърдечна дейност, зениците не реагираха на светлина", сподели още медикът от Бърза помощ.

Специалистът добави, че в линейката е имало всичко необходимо и тя е била оборудвана и с дефибрилатор.

„На място родителите казаха, че детето е със сърдечен порок, преди това не бях уведомен за състоянието му", заяви още д-р Данчев.

Източник: NovaNews.bg