Лекарите не искат за всеки косъм да пишат доклад
Лекарите не искат за всеки косъм да пишат доклад / Darikradio.bg, Димитър Панев
Лекарите против "за всеки косъм да пишат доклад"
85671
Лекарите против "за всеки косъм да пишат доклад"
Лекарите против "за всеки косъм да пишат доклад"
  • Лекарите против "за всеки косъм да пишат доклад"
  • Лекарите против "за всеки косъм да пишат доклад"

Четвърти ден продължава лекарското недоволство срещу политиките на здравния министър Петър Москов. В последния мартенски ден общопрактикуващи лекари протестират в най-големи градове у нас - София, Пловдив, Варна и Русе. Пръстовият идентификатор като предложение за вход за болници и ДКЦ-та се превърна в основна причина за недоволство сред протестиращите джипита в София.

Над 100 общопрактикуващи лекари се събраха пред сградата на Българския червен кръст в столичния квартал "Лозенец", за да изразят недоволството си от политиките на Москов, които според тях усложняват лечебния процес.

Лекарският протест се разраства, джипита в София излязоха от кабинетите

Лекар призна, че е притеснен от идеята за пръстовия идентификатор като вход за болниците и ДКС-тата. "За мен това ще бъде легалния начин законно да се съберат биометрични данни на хората, които могат да се използват по всякакъв възможен начин. Може и да се хакнат, или да се използват за политически цели. Този начин на идентификация просто ще забави процеса и ще бъде метод за рестрикция от страна на Здравната каса", коментира специалистът.

Разговорите с министър Москов не върнаха лекарите в кабинетите

Протестът получи подкрепа и от Българския лекарски съюз, който късно снощи обяви, че следващата седмица ще организира национален митинг на лекарите в България.

"Те са яли попарата и на десни, и на либерали, и на какви ли не. До гуша им е дошло от тях. То е много просто - ние искаме да лекуваме. Така както сме учени, и така както ни е квалификацията, така както сме се клели. И да не ме карат за всеки косъм да пиша отчетен доклад", д-р Венцислав Грозев, председател на Българския лекарски съюз.

Лекарите готвят протест под прозорците на МС, искат Москов да им се извини

"Те са хора, които са на първия фронт. Това е вратата на здравната система, а се превърнаха действително в администратори", потвърди и проф. Милан Миланов, председател на Столичната лекарска колегия.

"Оставката не би могла да реши проблемите. Има различни мнения по този въпрос, има регионални колегии и отделни членове на БЛС, които настояват за това, на Управителният съвет не прие да включи такава точка в декларацията. Но извинението, което според нас трябва да се случи е въпрос на колегиалност", обясни още проф. Миланов.

В столицата протестът на джипитата продължава до 19.00 ч. След това лекарите предстои да решат дали ще протестират и утре. Дежурни кабинети, в които да се преглеждат неотложни пациенти днес, има в 15, 17, 18, 20, 29 ДКЦ, както и Първа МБАЛ, известна още като Първа градска болница. 

Общопрактикуващи лекари днес протестират още в Благоевград, Враца, Габрово, Кърджали, Монтана и Шумен.