Лекарите готвят протест под прозорците на МС, искат Москов да им се извини
Лекарите готвят протест под прозорците на МС, искат Москов да им се извини / БГНЕС

Управителният съвет на Българския лекарски съюз организира национален протестен митинг под наслов „Истинска реформа за истинска медицина" на 6 април пред Министерския съвет. Това става ясно от декларация на съсловната организация, изпратена до медиите. Оттам призовават всички медици да се включат в националния протест, който ще се проведе в навечерието на професионалния им празник. От БЛС апелират към колегите си да сложат лентички с надпис "Протест" на престилките, за да изразят съпричастността си.

Разговорите с министър Москов не върнаха лекарите в кабинетите

Лекарите искат продължаване действието на рамковия договор за 2015 година и сключване на анекс, подписан от Лекарския съюз и Здравната каса, към него. Съсловието се обявява за възстановяване на ефективно договорно начало.

Министър Москов подписа анекса към рамковия договор от 2015-та

Лекарите настояват бюджетът за здравеопазване да отразява реалните потребности за гарантиране на високо качество и пълен обем медицински дейности в лечението на пациентите.

Изслушаха министър Москов в парламента заради лекарските протести

Те желаят "администрация, която не създава хаос, а ред и действа предвидимо и прозрачно".

Сред другите искания на медиците са свободен избор на пациентите къде да се лекуват и честна конкуренция по точни правила. Българският лекарски съюз се обявяват за провеждането на истинска европейска реформа и модерно здравеопазване.

Лекарите настояват здравният министър Петър Москов да им се извини за обидното отношение.

Пациентска организация определи политиката на Москов като експеримент

Медиците призовават пациентите си да ги подкрепят, като се включат в подписка в защита на исканията им и вземат участие в националния протест. От БЛС декларират, че протестите на лекарите са в защита на правата, интересите, здравето и живота на всеки българин.

Вижте декларацията на Българския лекарски съюз