Лазаров: Проверяваме случая с бежанците в Розово
Лазаров: Проверяваме случая с бежанците в Розово / снимка: БГНЕС, архив
Проверката на случая в Розово
72133
Проверката на случая в Розово
За насилието на бежанците по границата
  • Проверката на случая в Розово
  • За насилието на бежанците по границата

Започва проверка по казуса със 17-те сирийски граждани със статут на бежанци, настанени в къща в казанлъшкото село Розово. Настаняването на сирийците там доведе до повишаване на напрежението.

Това обясни главният секретар на МВР Светлозар Лазаров при посещението си в Хасково.
Обект на проверка по случая в с. Розово ще бъдат и действията на местната власт, посочи той.

„Проверката ще е в няколко посоки. Първо, спазена ли е процедурата за даване на бежански статут на съответните лица. Второ, техните действия - дали те са спазили процедурите, които се изискват в следствие на техния статут. Трябва да се извърши и проверка на действията на местната власт - издадена ли е и ако не - защо, адресна регистрация на тези лица. Оказва се, че лицата са искали да получат адресна регистрация, но по една или друга причина са получили обяснение, че няма да им бъде издадена. В крайна сметка МВР ще провери законосъобразността на действията на всяка една от страните в случая и едва ли най-тактичният вариант е да се използва този случай и да се коментират теми, свързани с етническата толерантност и етнически чисти градове. Това се отнася най-вече за местната власт, тъй като на мен това ми звучи доста нетактично и нехуманно в съвременните условия", допълни главният секретар на МВР.

2 367 души пък не са били допуснати да преминат българската граница от началото на годината до момента, като 971 са задържани от турските власти, посочи още Лазаров.
В Хасково главният секретар на МВР се ангажира да разпореди и проверка дали екипите, които пазят държавната зелена граница, са оказвали насилие, но само ако постъпят данни, че това действително се е случило.

„По-голямата част от лицата, които влизат през зелена граница са нелегални имигранти. Оттук нататък, който иска да дойде в страната - за това има съответните КПП-та, там е мястото за преминаване на държавната граница по законоустановения ред. Оттук нататък хората не трябва да се сърдят на отношението на колегите, защото те с телата си пазят границата, а и са подложени на обиди и непрестанни подмятания. Замерят ги и с камъни за това, че не пускат някого незаконно да премине държавната граница. Не знам кой ще бъде този, който да обясни на българския народ, че трябва да изтегля гранична полиция от държавната граница и тук да се напълни с нелегални имигранти, да гръмне бюджета и финансовата система. Няма да го допусна, докато съм главен секретар", каза още Лазаров.

Той все пак добави, че ще разпореди проверка навсякъде,когато това е в компетенциите му и има данни за нарушения или евентуални престъпления.

„Но искам да акцентирам, че става дума за огромни финансови потоци, засегнати са огромни финансови интереси и с пресичането на тази възможност ощетяваме каналджиите, които извършват незаконната дейност - има задържани десетки такива", обясни главният секретар.