Кунева: Липсват учители по английски език
Кунева: Липсват учители по английски език / БГНЕС, архив
Кунева: Липсват учители по английски език
89744
Кунева: Липсват учители по английски език
Кунева: Липсват учители по английски език
  • Кунева: Липсват учители по английски език
  • Кунева: Липсват учители по английски език

Липсват преподаватели по английски език в българските училища. Тази негативна тенденция отчете в предаването „Седмицата" по Дарик министърът на образованието Меглена Кунева.

Причината е, че с познанията си по английски език младите хора си намират по-високо платена работа в частния сектор и работата като учител не е толкова търсена.

Кунева настоява за по-строг контрол върху ученическите медицински бележки

Кунева отбеляза още, че ще се затегне режимът за медицинските бележки на учениците, за да се избегнат злоупотреби и представянето на фалшиви бележки в училище.

Кунева добави, че ще поиска и по-висок бюджет за образование следващата година.

"От завършващите математика, които много искаме да влязат в класните стаи, само двама от миналия випуск са станали учители. Това е тревожно. Ние трябва да кажем на тези, които ще направят тази изключително патриотична крачка и ще следват призванието си: "Правим всичко възможно и тази година ще ви подкрепим с определен процент, догодина с по-висок. Освен това гарантираме други важни неща - ваканциите дори", каза още министърът.

Министър Кунева ще иска по-високи учителски заплати

"Това, което ще направя, ще е заедно със здравния министър да решим проблема с фалшивите бележки на учениците. Понякога се правят ксерокопия с фалшив подпис. Това е едно от нещата, които много разочароват. Това означава, че на такава възраст децата се учат, че могат да шмекеруваш и да не играят честно", допълни тя.