Според главният държавен здравен инспектор се върви към стихване на епидемията на Балканите
Световната здравна организация е права по отношение на това, че чувството, което имаме, че всичко е приключило е малко измамно. Мерките, които сме взели трябва да останат в един по-дълъг период, за да сме сигурни, че няма да има завръщане на високите числа и на епидемичното разпространение”. Това каза в ефира на NOVA главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Считам, че за този сезон в Европа и на Балканите се върви към стихване на епидемията. Малко по-зле остават нещата в западната част. Просто трябва да сме внимателни”, допълни той.

Само 14 нови случая на коронавирус у нас

Кунчев посочи, че най-песимистичният сценарий за България е да има нов пик на заразата, който да засегне не едно или две огнища, а по-голяма част от населението и по-обширна територия. „Нещо, което според мен е много малко вероятно”, подчерта обаче главният здравен инспектор.

Той обясни, че усилията оттук нататък ще са насочени към ефективен надзор и още при първото установяване на случай да се реагира моментално. „Да откриваме контактните, да ограничаваме контактите и по този начин да не позволим масово разпространение”, уточни още Кунчев.

Главният държавен здравен инспектор заяви, че 99% от здравната дейност у нас е възстановена. „Още преди седмица разрешихме профилактичните прегледи. Най-напред възстановихме имунизациите, след това ги разширихме с всички профилактични. Възстановихме работата и на службите по трудова медицина и прегледите при общопрактикуващите лекари”, допълни той.

Кунчев коментира има ли опасност да се заразим с COVID-19 на морето. „На открито, при интензивно слънчево греене, ултравиолетовите лъчи са едни от най-ефективните дезинфектанти”, заключи доцентът.
 
NOVA