Мини Марица Изток
Мини Марица Изток / Dariknews.bg, архив
КТ Подкрепа иска поскъпване на въглищата от Мини Марица-изток
96190
КТ Подкрепа иска поскъпване на въглищата от Мини Марица-изток
  • КТ Подкрепа иска поскъпване на въглищата от Мини Марица-изток
КТ Подкрепа поиска спешно увеличение на цената на въглищата, добивани от Мини Марица-изток с поне 15 процента. Това ще доведе до вдигане на цената на произвеждания от топлоцентралата ток, но не би трябвало да се отрази върху сметките на битовите абонати заради малкия дял на регулирания пазар, твърдят синдикалистите.
 
От "Подкрепа" настояват за промяна на цената на въглищата във формулата за изчисляване на цената на тока от ТЕЦ "Марица изток" и се аргументират, че към момента цената на въглищата за производството на мегаватчас ток е от 25 до 30 лева, а цената на тока е от 75 до 140 лева. Ако цената на въглищата се вдигне с 15 на сто, то това означава повишение на цената на тока от този ТЕЦ с поне 10 процента. Но това не би трябвало да повлияе на сметките на битовите абонати, тъй като делът на тази топлоцентрала на регулирания пазар е под 10 на сто.
 
От КТ Подкрепа смятат, че стабилизирането на въгледобива и производството на електроенергия в комплекса "Марица-изток" е условие за достатъчно количество и ниски цени на предлаганата на свободния пазар електроенергия.