Кризата в здравеопазването събудила вота на недоверие
Кризата в здравеопазването събудила вота на недоверие / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Има голяма вероятност темата "здравеопазване" да бъде в основата на вота на недоверие към правителството, обяви в Стара Загора депутатът от БСП д-р Евгений Желев. Според него гласуването трябва да бъде преди приемането на новия бюджет.

Вотът на недоверие към управляващите трябва да бъде възприеман като предупреждение, че водената политика е грешна, смята д-р Желев, "а не само, защото ние сме опозиция и правим контра. Ако някои се опитват да го вкарат като въпрос за повдигане на акциите на БСП спрямо идващия конгрес, това е грешка".

Според бившия здравен министър бюджетът на НЗОК трябва да бъде самостоятелен, "въпреки че финансистите без значение от цвят, са скептични по този въпрос, защото смятат, че всички пари трябва да са в един куп и да правиш каквото си знаеш. За мен е важно в следващия бюджет относно сферата на здравеопазването да бъде на нивото на 2009 година. Това може да се случи, не е невъзможно. Не може и не трябва да се формират огромни резерви. Тези пари не са за крепене на фиска".

Вотът на недоверие ще се случи, но при определени условия, каза Желев и допълни "просто трябват 48 човека".