Извинявам се на нашите избиратели, че сме направили грешна преценка за Елена Гунчева. Това каза лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов от Народното събрание.

В отговор на журналистически въпрос дали Гунчева е обидила Костадинов с напускането си, той отговори: "Нека да оставим личните взаимоотношения, аз като председател на "Възраждане" гледам преди всичко взаимоотнопенията с нашите избиратели. Искам да се извиня на избирателите на "Възраждане" за това, че сме направили такава грешна преценка по отношение на този наш вече бивш народен представител. В крайна сметка истината винаги излиза наяве. Дори и хората, които до днес все още са имали някакви симпатии или са смятали, че г-жа Гунчева има своите морални причини да постъпи по този начин, от днес с този нейн ход смятам, че всичко стана достатъчно ясно".

Елена Гунчева става независим депутат

Фактът, че Гунчева обяви решението си 3 часа след като беше взето решението за вдигане на ветото за Северна Македония в Комисията за външна политика, опитът да се създаде скандал в деня, в който се обсъждаше ветото и фактът, че не дойде да гласува на вота на недоверие - тези неща са достатъчно ясни и показателни за истинските причини относно вземането на това нейно решение, смята Костадинов.

В правото има един златен принцип - кому е ползата или за кого е доброто или казано по-просто кой има интерес. Кой има интерес да се появи един изживял катарзис депутат, който изведнъж започва да мисли колко е полезно да се подкрепя това правителство, попита Костадинов и отговори на въпроса си: този, който управлява в момента - ПП, БСП и ДБ.

Елена Гунчева напуска НС и „Възраждане“

Според лидера на "Възраждане" Кирил Петков няма да успее да намери още 5 гласа. "Дори да приемем, че все пак по някакъв начин да предизвика един финансов или морален катарзис в някои други депутати, можете ли да си представите каква агония ще бъде това за българския парламент. Това е обида и плюнка в лицето на България. Помните ли времето, когато България се управляваше от мнозонството БСП и ДПС, което се крепеше на един златен пръст - това ли трябва отново да преживява нашата страна? Агония след агония".

Костадинов запита как така никой не вижда и не коментира разпада на БСП, а всички се интересуват от напускането на един представител от гражданската квота на "Възраждане".