Корман Исмаилов: Пеевски е проект, в който е инвестирано
Корман Исмаилов: Пеевски е проект, в който е инвестирано / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Председателят на Народна партия "Свобода и достойнство" - Корман Исмаилов, потвърди в интервю за Нова телевизия, че тече инициатива отново да бъде сезиран Конституционният съд по казуса с депутатските права на Делян Пеевски.

„Решението на Конституционния съд породи един казус, един нов прецедент. Реално не можа да се вземе решение. Точно заради това, че казусът е много противоречив, той раздели конституционните съдии. От друга страна много дълго се забави това решение и остана впечатлението, че има отново някакво задкулисие и въздействие. В тази връзка нашите експерти подготвиха въпроси и с тях се обръщаме към институциите, които имат право да сезират Конституционния съд", обясни Исмаилов.

По негови думи желанието е да бъдат тълкувани определени текстове от Конституцията и действия на НС.

„Въпросът е кога се встъпва в длъжност - когато веднъж има решение на парламента за избора ти, когато си подал клетва за встъпване? Въобще необходимо ли е да подаваш оставка от НС, след като то веднъж те е избрало, подал си веднъж клетва за встъпване в новата длъжност и т.н.", допълни още Исмаилов.

Според него казусът в случая не е самото лице, а това, че „едни кукловоди поставят едни лица някъде и така прекрачват всякакви правила, принципи и проблеми и създават гафове, кризи и проблеми в цели институции".

„Нямам лични впечатления от Пеевски като човек, но в мен и мои колеги имаше и преди въпроси как така този млад човек попадна като с парашут на толкова висока позиция в администрацията тогава - като зам.-министър на вицепремиера. Когато стана народен представител - нестъпването му в парламента, неговата неадекватност като колега, той не се вписваше в идеологията, действията. И други колеги си задаваха всички въпроси като мен. Знае се, че той контролираше определени медии, които изцяло подкрепяха ГЕРБ, а ние тогава бяхме в опозиция на ГЕРБ", разкри Корман Исмаилов.

„Много са въпросителните и страничните негативни информации по отношение на негови действия. Мирише на много места и мирише много. В същото време виждате как този човек се издига в тази йерархия", отбеляза председателят на Народна партия "Свобода и достойнство".

Корман Исмаилов изложи и тезата си, че Делян Пеевски е бил „един проект, в който е инвестирано". За него обаче остава отворен въпросът колко силен и голям е станал този проект и дали не е станал по-велик и по-силен от създателите си.