Координационен щаб в Керч ще заседава утре по случая Ванеса
Координационен щаб в Керч ще заседава утре по случая Ванеса / netinfo

Действията на украинската страна по спасяването и разследването на инцидента с българския кораб "Ванеса", който потъна в Керченския пролив продължават. Това стана ясно след проведения телефонен разговор с председателя на координационния щаб и заместник-министър на транспорта и съобщенията на Украйна Валентин Касапчук. Украинският заместник-министър съобщи, че издирването на екипажа на м/к „Ванеса” през вчерашния ден е продължило до 23.00 часа и продължава и в момента.

Създаден е координационен щаб, който работи на мястото на произшествието и предстои утре, 5 януари 2008 г., в 11 часа в Керч той да проведе извънредно заседание.

Извършват се разчети за изясняването на това къде могат да бъдат търсени моряците. В украинските териториални води днес работи буксирът „Нептуния”, но поради влошените атмосферни условия преди броени минути той е преустановил работата си. Затрудненията са свързани с изключително лошата метеорологична обстановка – вятърът е със скорост 22 – 33 м/с, видимостта е изключително лоша.

Тази нощ патрулиращи екипи ще обследват крайбрежната ивица, а през утрешния ден се очаква операцията по спасително-издирвателните дейности да продължи по вода, суша и въздух.

Заместник-министър Касапчук изрази надежда за намирането и на останалите членове на екипажа.

Касапчук е уведомен за това, че български представители пътуват към мястото на инцидента и е дал съгласието си те да бъдат включени в разследването.