Българският консул Сергей Желев не е отвлечен, а се намира в безопасност в дома си. Това потвърди самият той пред NOVA във връзка с появила се по-рано подобна информация.

Желев обясни, че празнува празника със семейството си, но призна, че преди два дни е имал казус с руските сили. Ставало дума за проверки на него и негови колеги, но заяви, че не е упражнявано насилие върху него.

МВнР: Българският консул в Мелитопол не е отвлечен

„Имаше някакви такива различни въпроси. И за работата ми, и за други неща, но сега всичко е нормално. Всичко премина. Накратко е това. Те правят проверки - кой какво работи, с кого общува, да не влизам в подробности. Знаете как е, върви война. Нямаше насилие, имаше разговор. Питаха ме за мнението ми, за бизнеса ми”, поясни той.

По-рано в Telegram кметът на окупирания Мелитопол Иван Федоров съобщи, че руски военни са отвлекли почетния ни консул в града Сергей Желев.

Повече от 50 мои колеги бяха отвлечени в цялата страна, днес 29 са в затворите на окупаторите. Що се отнася до активисти, бизнесмени, това е непрекъсната практика на окупаторите, те отвличат всеки, който има собствено мнение, патриотични настроения."
NOVA