/ БТА
"В този момент временна закрила могат да получат в над 90 населени места в страната, в над 120 локации в 214 гишета. Въпреки трагичното наследство, България е на първо място по процент на регистрация за временна закрила. Този процент днес е 99 процента". Това каза вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова в отговор на въпрос на народния представител Христо Гаджев относно политиката на правителството за предоставянето на временна закрила на бежанците от Украйна. Константинова посочи, че за сравнение в Полша регистрираните бежанци са 50,7 процента, в Румъния - 31 процента, в Унгария - 5,6. 

Константинова припомни, че България е била една от първите държави, която е транспонирала директивата за временна закрила на Европейския съюз, въпреки наследената административната подготовка за това. По думите й завареното наследство се е изразявало в места за регистрация в общо три града на страната и пет гишета.

"Твърдението ви, че има риск хората с временна закрила да останат без покрив, мога да класифицирам единствено като нелепо. България е задължена да предостави подслон на всички хора с временна закрила за целия период на временната закрила, който в момента е 24 февруари догодина", заяви Константинова.

Тя уточни, че след изключително успешното публично-частно партньорство с хотелите, държавата ще продължи да осигурява покрив на бягащите от войната на цена от 15 лв. на човек в държавни общински бази и във всички места за настаняване от държавния търговски регистър, които пожелаят доброволно да се включат в новата програма.

"Общата леглова база само на хотелите с една и две звезди наброява повече от 175 хиляди легла, а във ведомствените бази са установени над 33 хиляди легла, така че говорим за общ капацитет 200 хиляди легла при максимална необходимост на 60 хиляди души, които към този момент са настанени в хотели при морето. Каквито и притеснения да сте имали, няма никакво основание за тях, защото хората бягащи от войната не само няма да останат без покрив, а ще бъдат настанени в по-уютни места от мизерните лагери, в които вашето правителство настаняваше сирийските бежанци. Каква е политиката на правителството - политиката на правителството на България по отношение на бежанците за пръв път е правилна", заяви Константинова.

Депутатът Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС в уточняващ въпрос насочи вниманието към изискваното от страна на Агенцията за социално подпомагане удостоверение за настоящ адрес за предоставяне на еднократна помощ. Той каза, че такова няма как да бъде издадено, докато лицата са настанени в хотели. Калина Константинова посочи, че механизмът работи и дори да е имало известно забавяне в началото то е било наваксано. Тя настоя, че повече хора избират България и посочи, че вече има 3500 човека, които са започнали работа, или пет процента от общия брой. "Не виждам никаква причина за някаква паника. Деветдесет и девет процента от хората тук са регистрирани", каза Константинова.

По линия на достъпа до образование вицепремиерът увери, че украинските деца завършват онлайн образованието си в Украйна. Тя уточни, че образователната ни система има допълнителни места. "На децата са осигурени допълнителни уроци по български език в училище и добави, че лятото ще има по-голяма яснота колко от децата ще останат в България. Имаме места в детските градини", посочи вицепремиерът.

Народните представители разискваха и казуса с "Български пощи" по питането на Стоян Таслаков и Никола Димитров към заместник министър-председателя по ефективно управление Калина Константинова относно състоянието на "Български пощи" ЕАД - неизплатените заплати на служителите и хакерската атака, предаде БГНЕС.

След разискванията, вицепремиерът Калина Константинова ще отговаря на депутатски въпрос за политиката на правителството за прием на лица, бягащи от война в България. Втори на депутатски въпрос ще отговаря социалният министър Георги Гьоков във връзка със спазването на правото на свободно сдружаване на работниците и служителите в "Липхер-Хаусгерете Марица" ЕООД.

Министър на здравеопазването Асена Сербезова ще отговаря на 7 въпроса, между които за уволнението на заместник-директора на РЗИ – Пловдив, както и за структурните промени в Университетска многопрофилна болница за активно лечение "Александровска" ЕАД.

Предстои министър на земеделието Иван Иванов да отговаря на питане за необходимостта от спешни мерки за ремонт на язовирната стена на язовир "Огоста", край гр. Монтана от неговия собственик Министерството на земеделието.

Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер ще отговори на въпрос за напредъка при изпълнение на "Рамково споразумение между Министерството на икономиката на Република България и Lockheed Martin Global INC относно програма за индустриално сътрудничество F-16 блок 70".

На депутатски питания ще отговаря още министрите на екологията Борислав Сандов, на транспорта Николай Събев, на електронното управление Божидар Божанов, на енергетиката Александър Николов, както и на туризма и външните работи – Христо Проданов и Теодора Генчовска

 
БТА, БГНЕС