/ iStock/Getty Images
Парламентарната комисия за контрол над службите започна проверка на ситуацията с мигрантския натиск по южната ни граница. Инспекцията, която ще продължи два дни започна от Регистрационно-приемателния център за мигранти (РПЦ) в Харманли.

След акция: Задържаха мъж, превозвал мигранти на АМ „Тракия“ (СНИМКА)

Повод за проверката бе изслушване в Комисията на главния секретар на МВР, на председателя на ДАНС и на директора на „Гранична полиция“. "Те ни уведомиха, че през месец април тази година има увеличен мигрантски натиск. Ще видим на място каква е ситуацията", коментира председателят на Комисията Десислава Атанасова.

След обиколката в РПЦ тя заяви, че е видяла как служителите се справят с работата си. "За нас беше важно да установим с какво и как може да помогнем служителите да са по-мотивирани.  Оказа се, че брутната заплата на експерт тук е около 1100 лева и не е увеличавана в последните 2-3 години. Има опасност от текучество и демотивиране на персонала", смята Атанасова.

Тя посочи още, че сградата в мигрантския център се нуждае от ремонт, а отпуснати миналата година средства за ремонт на възпиращото преградно съоръжение по границата с Турция не са били усвоени в пълен размер.

"Необходимо е в актуализацията на бюджета на Министерския съвет да се предвидят допълнителни разходи за служителите на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) – около 430 в цялата страна и за възпрепятстващото съоръжение по "зелената граница", обобщи Атанасова. Тя изрази надежда, че няма да има парламентарна група, която да не се съгласи с тази необходимост.

Полицията в Карлово хвана микробус с 31 мигранти

По данни на зам.-председателя на ДАБ Димитър Киров в момента в бежанските центрове у нас пребивават 1575 лица при капацитет 4126 души, като има намаление на броя на настанените спрямо април. В РПЦ-Харманли пребиваващите са 748 при 1676 капацитет, или 45 процента запълняемост. Мнозинството са сирийци.
 
БТА