/ БГНЕС
Президентът Румен Радев подписа указите за: назначаване на служебно правителство, което ще встъпи в длъжност днес; за разпускане на 46-ото Народно събрание и за насрочване на парламентарни избори 2 в 1 на 14 ноември 2021 г.

Официалната церемония, на която държавният глава ще представи структурата, състава и приоритетите на бъдещия служебен кабинет ще се проведе в 09:00 ч. на „Дондуков“ 2.

Вчера (15 септември) служебният премиер Стефан Янев и министрите направиха отчет и равносметката на свършеното до момента.

Равносметка и отчет на служебния кабинет (СНИМКИ/ВИДЕО)

"Постарахме се да работим съобразно принципите, които декларирахме в началото на нашата работа, а именно - прозрачност, отчетност и професионализъм. Надявам се ги спазвахме и резултатите са видими за всички български граждани", заяви Янев.

Той посочи като успех на служебния кабинет актуализацията на бюджета за 2021 г. и допълни, че този успех е постигнат в сътрудничество с 46-ото Народно събрание. "За първи път от години се прави реална актуализация на пенсиите и българските пенсионери са извадени от така наречената граница на бедността", посочи премиерът.

Стефан Янев очаква отново да бъде служебен премиер

"Правителството демонстрира нов начин на работа - прозрачност и отчетност, успя да покаже недъзите на съществуващи практики при изразходване на обществени средства, успя да покаже начина, по който това може да става прозрачно и отчетно и да се подобри ефективността на изразходване на тези средства", допълни още служебният министър-председател.