Стефан Янев очаква да бъде премиер и на следващото служебно правителство, което ще назначи президентът Румен Радев. Това заяви самият той в Габрово при откриване на учебната година в местното основно училище "Неофит Рилски".

„Основната задача на новото правителство ще бъде да произведе поредните избори. Ролята на служебния кабинет е да бъде еднакво отворен и отговорен към всички политически формации”, посочи Стефан Янев.

Стефан Янев очаква отново да бъде служебен премиер

По думите на служебния премиер, предвид политическата ситуация в момента и заради факта, че нито 45-то, нито 46-то Народно събрание не са успели да излъчат стабилно парламентарно мнозинство и правителство, в изпълнение на Конституцията вероятно вече президентът Румен Радев е подписал указ, който ще влезе в сила от четвъртък.

„Дали ще има нови политически формации зависи от хората. Ако на гражданите им липсва нещо, то такива формации ще има”, добави той.

Свършихме прекалено много неща. Предвид политическата ситуация се наложи да извършим и нетипични за един служебен кабинет неща. Трябваше да взаимодействаме с парламента, за да внесем корекции в бюджетните актуализации”, посочи още Янев, който по-късно в сряда предстои да представи отчет за свършеното от служебното правителство.

Радев: Няма да има промяна в политиката на новото служебно правителство

Премиерът подчерта, че гражданите могат да бъдат спокойни - до края на годината има финансов ресурс, който да отговори на няколко от очертаващите се кризи. По думите му правителството е готово да помогне както на здравната система да се справи със здравната криза, така и на бизнеса, за да продължи да се развива.

Министър-председателят, заедно с областния управител Борислав Бончев, участваха в откриването на учебната години в основното училище "Неофит Рилски", което през 2022 година навършва 95 години и от тази година започва работа по иновативни програми. Премиерът Янев посочи в словото си пред учениците и учителите, че образованието и науката са приоритет на правителството и образователните институции винаги ще срещат подкрепа.

 
БТА