/ DarikNews.bg
11 легла са заделени в Педиатрията, уточниха оттам на запитване на Dariknews
Три са болниците в София, които приемат деца с коронавирус и усложнения от него - Инфекциозна, Педиатрията и "Пирогов". Това става ясно от отговорите на здравното министерство на запитване на Dariknews.bg.

Проверката ни бе провокирана от въпросите на много майки какъв е алгоритъмът за хоспитализация на деца, които не карат само с хрема и твърде леко, както масово се твърди, а някои развиват дори пневмония.

Лечебните заведения, в които се приемат лица до 18-годишна възраст със съмнение за коронавирусна инфекция са  - Специализираната болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести "Проф. Иван Киров", Специализираната болница за активно лечение по детски болести "Проф. Иван Митев" ЕАД, по-известна като Педиатрията,  и Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина "Н. И. Пирогов", уточниха ни от пресцентъра на МЗ.

По информация на здравното министерство към момента няма недостиг на легла за деца в тези болници.

Проверка на Dariknews.bg показа, че в Педиатрията са отделили 10% от капацитета си за Covid пациенти - това са 11 легла.

Общият брой на леглата в Covid отделението на Инфекциозна болница е 80, като там няма обособено специално детско Covid отделение.


В детските отделения на Окръжна, Александровска и Втора градска болница не се приемат деца с коронавирус.

Няма разлика в реда за приема в болница на деца с Covid-19 и усложнения.

Дете с коронавирус и усложение може да бъде прието за болнично лечение чрез спешно повикване на тел. 112 и транспортиране от медицинските екипи на центровете за спешна медицинска помощ до болница.

Основните стъпки и поведение при хоспитализация на пациенти с коронавирусна инфекция са в зависимост от тежестта на спешното състояние, като чрез медицински триаж всички пациенти, включително децата, се категоризират от специалисти и се насочват към лечебни заведения, уточняват от здравното министерство.