Концепцията на Красимир Каракачанов за интеграция на ромите влиза за обсъждане в Коалиционния съвет. Това стана ясно от изказване на заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов. В същото време от ВМРО остават категорични, че текстовете нито са расистки, нито противоречат на Конституцията. И Патриотите, и ромската общност са съгласни за едно - промяна трябва да има. Но извън това тонът по темата се изостря все повече. От ромската общност настояват за оставката на вицепремиера Каракачанов, посочва NOVA.

Красимир Каракачанов с концепция за ограничения и задължения за ромския етнос
 
Не може някой да черпи привилегии от това, че се е родил циганин. Говорим за тези хора, които нападат държавността”, заяви Ангел Джамбазки.
 
Предложенията на ВМРО -  спиране на помощите при отказ за започване на работа, ако децата не ходят на училище, ако се демонстрира скъп начин на живот. И още – контрол на раждаемостта – предложението, предизвикало най-много спорове.
 
Кажете на някой в Норвегия, че ще родите 10 деца и те ще ровят по кофите, не само, че ще ви вземат децата, ами и ще ви вкарат в затвора. Ние говорим след второто дете или третото да спираме социалните помощи, като раждат 10 и ги оставят голи, те трябва да им бъдат отнемани”, заяви Джамбазки.

Цветанов: Темата за интеграцията на ромите трябва да бъде дискутирана с обществото
 
Има ли резон в предложенията на Каракачанов, ще се реши на коалиционен съвет. Но, според Цветан Цветанов, всички деца трябва да имат равен шанс. А пътят към това бил образованието.
 
За 30 години не успяваме да покажем механизъм за интеграция. Отговорността за спазването на закона е за всички, това иска Каракачанов. Трябва да се обвържат социалните помощи с насрещната ангажираност, защото днес в обществото ни съществува усещането, че представителите на тази общност получават средства от държавата, но не изпълняват в замяна на това своите задължения както всички останали граждани”, заяви Цветан Цветанов.

Каракачанов: Ако се примирим с хора, неспазващи закона, държавата загива
 
Какво ще се приеме и какво не от плана на ВМРО ще стане ясно след обсъждане между партиите в коалицията следващата седмица.
nova.bg