КЕВР
КЕВР / БГНЕС
Предложение за поскъпване на топлинната енергия от 7 април ще обсъди на открито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране. Предложеното от експерти на КЕВР повишение на цените на топлото е резултат от по-високата цена на природния газ за второто тримесечие.

Газът поскъпва с близо 30%, скок в цената и на студената вода в София
 
Предложенията за нови цени на топлинната енергия, записани в доклада на регулатора, са различни за отделните градове. Според доклада на експертите на КЕВР най-ударното поскъпване на топлоенергията се очаква за Плевен – 37,4%. В София според предложението топлоенергията ще поскъпне с 22,7 на сто. В Разград и Враца предлаганото увеличение е с около 24,5 процента, а в Пловдив - 21,8 на сто. 25,6% е предложеното поскъпване на топлинната енергия в Бургас, а във Варна се предлага цената на топлото да се повиши с 22,7 на сто. Най-ниското предложено поскъпване е за Велико Търново - с почти 18%. 

Ще се отрази ли поскъпването на газа на цените на стоките?
 
Поскъпването на газа се очаква да се отрази и на цените на тока заради производството на електроенергия по високоефективен комбиниран способ. Предвижда се повишението в цените на тока за бита да бъде с малко под 1% , а за бизнеса - с 3,5%.

Бизнесът с остра реакция срещу поскъпването на природния газ
 
Окончателното решение за поскъпване на топлинната и електрическата енергия заради по-високата цена на газа КЕВР ще вземе в петък, на 7 април.