/ БГНЕС
Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) следи сделката за закупуване на активите на ЧЕЗ от "Еврохолд" и ако се стигне до такава, ще извърши проверка. Това увери председателят на комисията Иван Иванов.

Той участва в заседание на парламентарната комисия по енергетика, на което се обсъдиха промени в Закона за енергетиката, регламентиращи либерализацията на пазара на природен газ. В заседанието участва и зам.-директорът на Генерална дирекция "Енергетика" в ЕК Клаус Дитер Борхард.

Петкова: Продажбата на ЧЕЗ се реализира по чешкото законодателство

Иванов каза, че ако се наложи проверка от страна на КЕВР, регулаторът ще изпълни закона. "В момента ние следим това, което се случва в сделката между ЧЕЗ и "Еврохолд" и ако се мине през всички останали институции, които трябва да дадат разрешение, накрая се произнася енергийната комисия. Ние ще изпълним закона, такъв какъвто е", коментира Иванов.

„Еврохолд България“ купува ЧЕЗ

По думите му, все още не са ясни критериите, по които Комисията по енергийно и водно регулиране ще извърши проверката, тъй като институциите, които е трябвало да подготвят такива, не са го направили.

"В крайна сметка, ако се стигне до нас, ние сами ще се постараем да създадем обективните критерии. Надявам се действително, ако се стигне до тази проверка, да бъдем подпомогнати в изработването им", каза Иван Иванов.
БТА