Кемал Еюп: Ако се наложи, ще се самосезираме заради Красна поляна
Кемал Еюп: Ако се наложи, ще се самосезираме заради Красна поляна / netinfo

Ако се констатира, че някой целенасочено подбужда етническо напрежение, може би ще стигнем до това Комисията за защита от дискриминация да се самосезира. Това каза по повод безредиците в столичния квартал "Красна поляна" председателят на комисията Кемал Еюп.

Той участва в семинар в Старозагорските минерални бани за антидискриминационното законодателство по отношението на жените от различни етноси.

Тук не можем да говорим за дискриминация, за това някой да подстрекава етническо напрежение по една или друга причина и за това, че някои институции не са на мястото, защото би трябвало да има изпреварваща информация за това напрежение. Комисията ще следи докъде ще се развие ситуацията, ако се констатира, че някой целенасочено подбужда етническо напрежение, може би ще стигнем до това комисията да се самосезира, каза още председателят й.

Доста са случаите, в които комисията е сезирана, за това, че жени от ромски произход не се приемат на работа или след като са били назначени са дискриминирани по етнически признак. Такъв е случаят с медицинска сестра от Сливен, която не е била назначена в здравно заведение, тъй като лекарите отказали да работят с нея заради това, че е от ромски произход. Като цяло преобладавали жалбите от жени, работещи като учителки и изобщо в сектора на образованието.

В комисията са постъпили и жалби от жени заради сексуален тормоз.

Други новини от Стара Загора