Кехайов: Лекарите работят в абсурдна ситуация
Кехайов: Лекарите работят в абсурдна ситуация / netinfo

Българските лекари се намират в абсурдна ситуация, в която не знаят по какъв договор и на какви цени да работят. Няма и цялостна концепция за развитието на спешната помощ, въпреки готвените промени, което поставя в риск както лекарите, така и пациентите.

Това каза във Велико Търново председателят на Българския лекарски д-р Андрей Кехайов по повод кризата в здравеопазването, след като не бе подписан Национален рамков договор с Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/.

Макар че България е член на Европейския съюз, ние не можем да гарантираме необходимото качество на услугите, което трябва да бъде предоставяно в лечебните заведения. През следващата седмица ще обиколим болниците в цялата страна, за да се запознаем по-подробно с проблемите в тях, каза още д-р Кехайов.

Той припомни, че лекари и професионалисти по здравни грижи ще започнат национални протестни действия на 15 февруари в София пред НДК. Те ще преминат под мотото “Криза в здравеопазването. Европейско финансиране за гарантиране на качествено и достъпно здравеопазване”.

Преди протестите Българският лекарски ще организира Национална конференция по проблемите в здравния сектор с участието на всички отговорни за здравеопазването институции и с международни представители.

Други новини от Велико Търново