Казусът „КТБ е като параграф 22 според Константин Пенчев
Казусът „КТБ е като параграф 22 според Константин Пенчев / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Според омбудсмана на България Константин Пенчев случаят с КТБ е като параграф 22. „Всички знаем, че трябва да се направи нещо, а БНБ дори не отговаря", каза в студиото на „Здравей, България" по Нова телевизия Пенчев.

„Компетентните органи не дават знак, че изобщо са чули това, което казвам. Аз го правя под натиска на хора, които си изливат мъките при мен всеки ден, защото не могат да използват парите си. Аз самият не съм вложител в банката, но представлявам тези хора", подчерта той.

„БНБ има два варианта по закон. Или банката може да се оздрави и се прави веднага план за това, или ако не може - се отнема лицензът и започва Фондът да изплаща на хората", категоричен беше Пенчев.

„Тази супербанка растеше много бързо и всички банкери казаха, че това не е възможно и е подозрително. Под благосклонния поглед на БНБ и това е създало рискови ситуации. Тя се сгромоляса толкова бързо не заради бързия растеж, а защото политиците, същите или други, решиха, че тя трябва да бъде унищожена. В момента тя стои заключена и никой не знае какво се случва. Това не е законовата идея на Особения надзор", заяви той.

„Държавата е длъжна да направи всичко възможно да даде отговор дали банката ще бъде оздравена или не. Ако това не е възможно, има законодателство, което казва кои влогове са гарантирани. Тези, които ще изгорят с влогове над 100 000 евро, имат друг път на съдебна защита в конкретния случай. Институциите направиха куп очевидни грешки", каза омбудсманът.

Източник: NovaNews.bg