/ БГНЕС
Ще участваме във внасянето на предложения за промени в Конституцията, заяви на брифинг в столичен хотел председателят на ДПС Мустафа Карадайъ след заседание на Централния съвет на партията. Той напомни, че ДПС винаги е казвало, че сериозни реформи в съдебната власт не могат да се случат без промени в основния закон.

Това, което категорично мога да заявя към настоящия момент, е, че имаме уверението, че ПГ на ГЕРБ-СДС, ПГ на ПП-ДБ и ПГ на ДПС ще се разпишат под предложенията, които да се внесат в деловодството на Народното събрание за промени в Конституцията, подчерта Карадайъ.

В следващите дни ще бъде внесен общ проект за изменение на Конституцията

Попитан по коя писта ще бъдат приети измененията, той заяви, че това зависи и от другите парламентарни групи (ПГ), които евентуално биха подкрепили промените.

От днес стартираме процедурите за номинации за кандидатите ДПС за местните избори, каза също на брифинга Карадайъ. Той посочи, че Движението е направило и анализ на актуалната политическа обстановка по места. Приехме критерии за номиниране на кандидати за кметове на кметства, на райони, общини и за общински съветници, добави Карадайъ. По думите му ще започне и обсъждане за това кого да подкрепи ДПС за местата, на които няма да издигне кандидати.

В отговор на въпрос как ще коментира думите на бившия депутат и природозащитник Александър Дунчев, че „на тъмно“ е прокарана промяна за предоставянето на дърва за огрев като схема за корупция и безконтролна сеч, Карадайъ отговори: "Участвам в събиране на дърва за огрев откакто се помня. Какво означава „безконтролно“, не знам. Имаше едни текстове, които бяха приети набързо от някои, бих казал, лобисти, които не отчитат реалния живот на хората, а си правят свои теми да ги прокарат като текстове в закони. В проектопрограмата на парламента за тази седмица е включен на второ четене законопроект за промени в Закона за горите. 

Има намерение групите на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС до няколко дни да изработим общ законопроект за изменение и допълнение на Конституцията, който да бъде внесен, за да може да стартира процедурата, заяви пред медиите Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС след заседание на комисията по конституционни въпроси на 26 юли, на което беше обсъдена темата. Редица промени в Конституцията предложиха на 23 юли от "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ).
Борислава Бабиновска/БТА